Translate

2013/02/25

Борщ український


Найпопулярніша з перших страв в Україні - борщ. Слово «борщ» походить від старослов'янського «б'рщь» (буряк). Цей овоч є обов'язковою складовою частиною всіх борщів. Він дає смак і забарвлення. До буряка додають ще два десятки компонентів, які не пригнічують буряковий смак, а лише відтіняють і різноманітять його. Різновидів борщів безліч - спробуйте оригінальний рецепт українскього!

Необхідні продукти:

    яловичина або свинина (грудинка, лопатка) - 500 г
    капуста - 400 г
    картопля - 4 шт.
    буряк - 3 шт.
    морква - 1 шт.
    цибуля - 1 шт.
    петрушка (корінь) - 1 шт.
    томатна паста - 2 ст.л
    помідори - 2 шт.
    сало - 20 г
    масло вершкове - 1 ст.л
    оцет столовий - 1 ст.л
    цукор - 1 ст.л
    часник - 2 зубчики
    перець чорний (горошком) - 2 шт.
    перець запашний (горошком) - 2 шт.
    лавровий лист - 1-2 шт.
    сметана - 100 гр.
    петрушка - 3 гілочки до смаку
    сіль - за смаком

Спосіб приготування:

М'ясо з кісточкою (грудинка, лопатка) ретельно промити, очистити від жил і залити холодною водою. Поставити варитись на сильний вогонь, довести до кипіння, зняти піну і зменшити вогонь. Варити 3-4 години, періодично знімаючи утворену піну і жир. М'ясо вийняти, відділити від кісток, нарізати. Бульйон процідити.
Буряк очистити, вимити та нарізати соломкою (можна натерти на крупній тертці), посолити, збризнути оцтом. Покласти на розігріту сковороду з попередньо знятим з бульйону жиром, додати томатну пасту, цукор і тушкувати на повільному вогні до напівготовності.
Ріпчасту цибулю очистити і дрібно нарізати, моркву та корінь петрушки очистити, вимити й нарізати соломкою. На олії обсмажити цибулю, додати нарізані моркву і корінь петрушки, все разом злегка обсмажити.
Почистити картоплю і нарізати невеликими шматочками, свіжу капусту нарізати невеликими кубиками.
Проціджений бульйон поставити підігріватися, додати нарізані картоплю і капусту, довести до кипіння і варити близько 15-20 хвилин. Потім додати тушкований буряк, підсмажені цибулю з морквою і коренем петрушки.
Помідори вимити, нарізати. Борошно обсмажити на сковороді, розвести бульйоном, ретельно перемішуючи, щоб не утворилися грудочки. У слабокиплячий бульйон з овочами ввести помідори, гіркий і запашний перець, лавровий лист і пасеровану муку. Варити 5-7 хвилин.
Зелень петрушки перебрати, вимити і дрібно нарізати. Часник почистити і теж дрібно порубати. Потовкти зелень з часником і салом, ввести отриману масу в борщ. Довести до кипіння, але не кип'ятити.
Перед подачею борщ повинен настоятися протягом 20-30 хвилин. Покласти в тарілки нарізані шматки м'яса, сметану і посипати мілко посіченою зеленню петрушки. Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар