Translate

2013/03/16

Пиріг "Гагарін"



Історія пирога: Розповідають, що, коли після свого польоту в космос Гагарін приїхав до Польщі, його там почастували цим пирогом. Гагарін був у такому захваті, що з тих пір у Польщі цей пиріг називають "Пиріг Гагаріна".

Інгредієнти:

Борошно (в тісто) - 2,5 скл.
Сода (в тісто, без верху) - 1 ч. л.
Сіль (в тісто, щіпка)
Масло вершкове (або вершковий маргарин, в тісто) - 200 г
Яйце (жовтки - в тісто, білки - у начинку) - 4 шт
Цукор (в тісто - 0,5 скл., В начинку - 0,5 скл.) - 1 стак.
Какао-порошок (в тісто) - 1 ст. л.
Конфітюр (або джем, в начинку, кислий)
Крохмаль картопляний
Цукрова пудра (для посипки)

Приготування:
Борошно просіяти з содою, додати охолоджене масло, нарізане на шматочки. Руками розтерти в однорідну дрібну крихту. Додати сіль.
Жовтки розтерти з цукром дочиста.
Обидві маси з'єднати і замісити тісто. (Жовтки з борошном)
Розділити тісто на три частини. В одну частину додати какао і вимісити. Одну білу частину прибрати в холодильник, іншу білу і чорну - в морозильник не менше, ніж на годину.
Змастити форму. Викласти першу білу частину (з холодильника), розім'яти по всій поверхні, зробивши невисокий бортик (1 см). Багаторазово наколоти виделкою.
Добре змастити яким-небудь джемом або конфітюром, краще кисленьким (у мене варення зі смородини), злегка присипати картопляним крохмалем.
Зверху рівномірно натерти на крупній тертці чорну частину тесту.
Білки збити в стійку піну з цукром за смаком (півсклянки або більше).
Рівномірно викласти білки на пиріг, і поверх білків рівномірно натерти на крупній тертці білу частину тіста з морозилки.
Пиріг поставити в розігріту до 180 * С духовку. Випікати близько 40-45 хвилин.Готовий пиріг вийняти, дати трохи охолонути у формі, потім витягти і остудити остаточно. Зверху посипати цукровою пудрою. Смачного!


Немає коментарів:

Дописати коментар